Interview met Inge Ipenburg
17 september 2016
Amsterdam, Ben en Almere.
24 september 2016

In gesprek met: Xenia Kasper

Xenia Kasper is niet alleen de manager van bekende Nederlanders zoals: Linda de Mol, Yolanthe sneijder-cabau, Bridget Maasland en Do. Maar ook een succesvol schrijfster. Alecto is alweer haar zevende boek. Genoeg redenen om haar uit te nodigen voor een interview. Alsof ze er al eerder is geweest komt Xenia rustig het terrein op lopen. Bij onze kennismaking lacht ze vriendelijk naar me en overhandigt mij meteen haar nieuwste boek.

Xenia is voorheen de Pr-manager geweest van veel sterren in het buitenland. De gekte in Nederland rondom BN’ers is minder dan in het buitenland. Hier zijn ze nuchter maar dat neemt niet weg dat ze het altijd druk heeft. “Je moet het leuk vinden om zo bereid en gefocust te zijn. Daarom is het ook fijn als je een familie hebt en partner die jouw werk begrijpt.”  Ik vraag haar of ze iets wil drinken: “Zwarte Limonade.” zegt ze lachend. Dat is voor haar cola light. Ze drinkt namelijk geen koffie. “De BN’ers waarvan ik de agenda’s beheer worden altijd zelf benaderd, ik sta iedereen te woord. Daar hebben zij zelf geen tijd voor. Een dag heeft 24-uur en die van hen ook. “Xenia heeft samen met haar laatste boek Alecto zeven boeken op de plank liggen. Als ik haar vraag hoe de liefde voor schrijven is begonnen zegt ze: “Ik hou niet van Chicklits, van de boeken die ik gelezen heb waren er alleen maar vrouwelijke slachtoffers. Ik irriteerde me eraan maar als je denkt dat je iets beter kan probeer het dan.” Ze heeft daarom veel misbruik gemaakt van haar vriendinnen, zij moesten alles lezen en waren ook altijd eerlijk met de nodige adviezen. “Ik leer ook veel door te lezen. Het is goed voor mijn mindset en daardoor slaan mijn fantasieën ook op hol. Je woordenschat wordt aangepast en ook je taalgebruik.” Haar eerste boek had achteraf gezien anders gekund. Het verhaal was goed maar het kon veel beter voor haar gevoel. “Toen het boek  38½: 1 man & 2 minnaars uitkwam had ik mijn eerste interview daarover in een radio-uitzending. Het ging een uur lang voornamelijk over waarom er in Godsnaam geen seks in voorkwam.” Ze lacht er nu zelf om. In haar tweede boek had ze heel veel seks maar dat werd bijna als pornografisch gezien door een aantal mensen. “Ach ja, je moet je weg erin vinden.”

De overstap van roman naar crime is nu erg duidelijk in Xenia haar laatste boeken. Crime triggert haar. Ze kijkt en leest crime. “De zieke geest van mensen vind ik heel interessant. Daar kun je mega goed mee spelen en je kunt alle kanten op.”

Alecto, een boek over Maja van Tijl, een misdaadverslaggeefster van een populair televisieprogramma. Gaat op onderzoek naar de moord op bekende zanger Robin Dreef.Wanneer haar zoon Bono wordt ontvoerd, ontdekt Maja een verband met de moordzaak op een bekende zanger. Samen met haar tv-team en de politie komt ze een tragische gebeurtenis uit het verleden op het spoor. In een race tegen de klok is het echter alleen Maja die oog in oog komt te staan met de wraakzuchtige dader.

“Maja is een stoere eigenzinnige vrouw die dingen doet die ik niet zou doen.”Zegt ze overtuigend. Hoewel je al haar boeken los van elkaar kunt lezen speelt Maja van Tijl in haar boeken “Ongeremd” en “Nemesis” ook de hoofdrol. Maja maakt veel mee waardoor je een band met haar opbouwt. Tussen neus en lippen door vertelt ze dat ze misschien nog wel twee boeken gaat schrijven met Maja als hoofdrolspeelster.

Xenia gebruikt zoals sommige schrijvers geen moodboard en heeft ook geen druk hoofd. Ze schrijft niet meteen al haar ideeën op maar laat ze eerst landen en brainstormt er daarna over. “Je moet doen wat het lekkerst voelt, ik lees veel terug waardoor het verhaal weer gaat spelen in mijn hoofd. Sky’s the limit, jij bepaalt als schrijver.”

Ze houdt van details en dat kun je teruglezen in haar boeken. Haar personages hebben kenmerkende dingen waarin de lezers de personages heel goed leren kennen. Dit doet ze door middel van stopwoordjes of een zenuwachtige Maja die elke keer laat blijken dat ze dat is door over haar hand te wrijven.

Xenia heeft haar boek dit keer in eigen beheer uitgegeven. Ze raadt eenieder die voor het eerst een boek wil uitbrengen wel aan om dat via een uitgever te doen. “Er komt veel meer bij kijken dan alleen het financiële plaatje. Je moet opzoek gaan naar een vertaler, een corrector, een vormgever en een drukkerij, je moet gaan uitzoeken welk lettertype het beste is en ook welk papierdikte het fijnst voelt voor je boek. Ik hou ervan om controle te hebben en ik bemoei me met de hele planning” Haar bekendheid heeft andere vormen dan de BN’ers waarvan ze de agenda’s beheert. Dus de promotie moest ze zelf doen en dat was geslaagd. Het was een topfeest in de Skylounge in het Double Three hotel in Amsterdam waar ze ook de steun heeft gehad van Linda en Bridget.

Haar boek is succesvol en haar feest was top! Als ik haar vraag of ze het had verwacht zegt ze: “Ik had het gehoopt.” Toch geniet Xenia niet lang van het moment. In haar hoofd gaat ze alweer door en is ze bezig met een nieuw boek.  “Op het moment dat het boek af is ben ik trots dat is dan een moment en het volgende moment denk ik: en nu? Ik ga dan gewoon weer door. Mijn verwachtingspatroon voor mezelf is heel hoog.”

Zo groot als haar verwachtingspatroon naar haar zelf toe is, zo bescheiden kan Xenia ook zijn. Ze durfde in het vliegtuig niet af te stappen op een mevrouw die haar boek “Nemesis” las en hield zich in om geen vragen te stellen maar keek af en toe wel stiekem of ze nog aan het doorlezen was of niet. Een verfilming van haar boek zou ze als een kers op de taart zien. Maar voor haar gaat het daar in eerste instantie niet om. De complimenten waar ze het meest van geniet zijn de goede recensies en een bericht van een redacteur die haar boek niet weg kon leggen en tot vier uur in de nacht doorlas en daardoor wat later was. Eén van haar favoriete schrijvers is J.K. Rowling. “Als je zo een mooie fantasie hebt dat je eigen werelden en talen kunt verzinnen dan ben je voor mij echt een held.” Ze is kritisch en nooit helemaal tevreden met zichzelf maar heeft van weinig dingen in haar leven spijt. “Falen mag zolang je maar weer doorgaat, daar leer je van.” Ze houdt van details en controle alhoewel ze dat soms moeilijk vindt. “Controle houden is moeilijk, loslaten is soms iets moeilijker.” zegt ze lachend. Xenia zorgt goed voor zichzelf, het is een vereiste. “Het is belangrijk dat je straalt dat is schoonheid.” Ze houdt van uitdagingen als je een stap verder kunt, niet alleen in de verkoopcijfers maar ook betreft de kwaliteit van het schrijven van boeken. Daardoor lijkt haar droom niet heel ver weg en dat is om 150.000 exemplaren van één boek te kunnen verkopen. Hard werken loont voor haar absoluut.

Xenia heeft een bepaalde rust en humor waardoor het interview met haar heel fijn was. Ze gaf me de tips en nodige adviezen maar ook de motivatie om toch een boek te gaan schrijven. Dus in de toekomst mogen jullie zeker een boek van mij verwachten met een echt verhaal!

Dankjewel Xenia!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.